Blogi

 Palloilu terveisiä Imatralta                                                                                 10.10.2014

Tervehdys,

Imatra Flash on palannut tauon jälkeen Suomen urheilukartalle ja voi hyvin. Vuosi 2014 on seuralle juhlavuosi, koska kuluvana vuonna tulee seuran perustamisesta kuluneeksi tasan 30 vuotta. Siksi olemme erittäin onnellisia, että olemme saaneet käynnistettyä urheiluseuratoiminnan uudelleen kahdeksan vuoden hiljaiselon jälkeen.

Kun syksyllä 2012 kokoonnuimme muutaman seuravaikuttajan kanssa Holiday Club Saimaalle järjestämään toimintaa uudestaan, oli tavoitteemme selvillä. Tavoite oli herättää jenkkifutistoiminta Etelä-Karjalan itäisellä puolella uudelleen ja tarjota Imatralaisille mahdollisuus nauttia ikimuistoisista hetkistä ja elämyksistä vauhdikkaiden palloilulajien parissa.

Nyt kuluvana vuonna d-juniorimme tekijät jo paluun 7 vs. 7 SM-sarjaan ja naisten lippupallojoukkue on ehtinyt harjoitella yhdessä jo miltei kokonaisen vuoden.

Ensi vuodeksi tulemme laajentamaan tarjontaa ja seura perustaa uudet joukkueet jenkkifutiksen c-junioreille sekä miesten edustusjoukkueen lippupalloon eli flagiin. Myös naisten joukkue tulee osallistumaan naisten SM-sarjaan sekä mahdollisesti muihin turnauksiin.

Itselleni Flashin toiminnan uudelleen käynnistys on todella iso asia. Onhan kyseessä oman kotikaupungin joukkue ja oma kasvattajaseura. Kun vuonna 2004, jouduimme lopettamaan seuratoiminnan pelaajapulan takia. Ei ollut täyttä varmuutta tullaanko Imatralla näkemään enää koskaan amerikkalaista jalkapalloa saati Flashin seuratoimintaa.

Imatra Flash vuonna 2003

Imatra Flash vuonna 2003

Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon ja nykypäivänä jenkkifutis on kasvattanut suosiotaan merkittävästi Suomessa. Suomen Amerikkalaisen jalkapallon liitto on tehnyt lajin eteen todella paljon työtä, samoin seurat. Seuramäärät kasvavat koko ajan. Netistä löytyy lukuisia lajiblogeja ja uutissivuja, sekä lajia voi seurata televisiosta miltei viikottain ympäri vuoden.

Myös pelaajalisenssimäärät ovat olleet usean vuoden ajan nousussa. Suomalaiset seurat ovat menestyneet hienosti viime vuosina Euroopan sisäisissä seurakilpailuissa sekä varsinkin naisten maajoukkue on aivan parhaiden maitten kärkijoukossa maailmanlaajuisesti.

Laji on nostanut myös hienosti päätään urheilullisessa mielessä ja nykyään Suomalainen jenkkifutari on fyysisen kunnon puolesta urheilija isolla U:lla.

Seurana Imatra Flash haluaa olla mukana tarjoamassa harrastajilleen tätä kasvua ja kehittymistä. Seura tulee tarjoamaan jäsenilleen ohjeita liikunnalliseen elämäntapaan ja mahdollisuuden tulla mukaan kehittymään huippu-urheilijaksi. Panostamme valmennuksen laatuun ja autamme pelaajia kehittämään fyysistä kuntoaan sekä pelitaitojaan mukavissa palloilulajeissa. Tarjoamme mahdollisuuden päästä mukaan nauttimaan joukkueurheilusta parhaimmillaan.

Imatra Flash vuonna 2014 Photo by Mari Lääperi

Imatra Flash vuonna 2014
Photo by Mari Lääperi

Itse koen, että Imatralla riittää kysyntää lajille. Etelä-Karjalaiset ovat urheiluhullua kansaa. Mutta harrastusmahdollisuuksia on potentiaaliinsa nähden varsinkin Imatralla vielä suht vähäisesti. Potentiaalina viittään siihen, että viime vuosien aikana harjoitusmahdollisuuksiin ja vapaa-aika toimintaan on paikkakunnalla panostettu huomattavasti. Imatralta löytyy toimiva urheilutalo, juoksusuorineen, voimistelu- ja kuntosaleineen. Lisäksi muutama vuosi takaperin tänne rakennettiin talviharjoittelun mahdollistava urheiluhalli, joka pitää sisällään mm. täysimittaisen jalkapallokentän sekä uusi jäähalli. Imatran luonto tarjoaa myös mahtavat mahdollisuudet liikkua ja harjoitella ulkona. Sanonkin, että Imatralla on suuri mahdollisuus kehittyä urheilumatkailussa kotimaan kärkeen, jopa haastamaan Vuokattia ja Vierumäkeä.

Uusi kipinä

Kuten aiemmin viittasinkin seuran toiminnan katkeaminen vuonna 2004, oli itsellenikin kova paikka. Vanhat pelikaverit vaihtoivat maisemia, suuri osa lopetti ja porukka hajosi. Itsekin kävin viimeisen kauden pelaamassa Imatralla Kouvolasta käsin. Seuran vaihdot Kouvola Indiansiin 2005 kaudelle ja edelleen Vaahteraliigan Helsinki Roostersiin vuonna 2008, tarjosivat minulle kuitenkin upeita uusia elämämyksiä,  elämänkestäviä ystävyyssuhteita ja ennenkaikkea ymmärrystä lajiin sekä tietotaitoa valmennustapoihini.

Näitä opittuja taitoja haluan myös tuoda valmennustyöhöni Imatralla.

Aloitinkin Tammikuussa 2014 kasaamaan naisten lippupallojoukkuetta Imatralle. Varsin nopeasti löysimme mahtavan pelaajarungon kasaan. Ja samalla perusrungolla lähdemme rakentamaan joukkuetta ensi vuoden kilpailukauteen. Joukkueessa on paljon lahjakkuutta, porukka on innostuneet lajista ja kehitystä on ilo seurata läheltä. Tulemmekin haastamaan kokeneemmat porukat tosissaan.

Seuraavien kuukausien aikana pyrimme hankkimaan rosteriin laajuutta uusien pelaajien kautta ja siihen panostamme paljon jo tämän vuoden puolella.

Miesten joukkueen kasaaminen tuli tapetille tämän vuoden kesällä. Kipinä tälle tuli valmistautuessani Italian Grossetossa järjestettäviin lippupallon MM-kisoihin. Vaikka olin pitänyt taukoa aktiivisesta palloilu-urheilusta ja lajin parista miltei viisi vuotta, hyvin menneiden maajoukkue try-outtien ja maajoukkuevalinnan jälkeen palo lajiin syttyi uudestaan. Huomasin kuinka antoisaa joukkue-urheilu on ja sen myötä haluan jatkaa sillä tiellä kun jalkakin vielä nousee.

Visa Korhonen lippupallon MM-kisoissa Italian Grossetossa 2014  Photo by Mika Lindholm

Visa Korhonen lippupallon MM-kisoissa Italian Grossetossa syyskuussa 2014
Photo by Mika Lindholm

Myös uusi miesten lippupallojoukkueen runko on alkanut muodostumaan jo tiheällä tahdilla. Ja mitä parhainta olen saanut houkuteltua jo mukaan hyvän määrän hyviä ystäviä sekä vanhoja pelikavereitani. Hienoja persoonia ja ihmisiä. Harjoituksia järjestetään täällä Imatralla omilla treenivuoroilla ja lisäksi leirimuotoisesti. Rosteria tullaan päivittämään heti kun saadaan perusjutut kuntoon ja ”nimet papereihin”. Mikä hienointa mukaan ollaan saamassa uusia harrastajia yli ns. lajirajojen esimerkiksi jääkiekkokaukaloista.

Flagi on siinäkin mielessä hieno laji, koska varsinkin hieman palloilutaustaa omaaville urheilijoille lajin pariin on helppo hypätä. Jääkiekkoilijoille, jalkapalloilijoille, koripalloilijoille sekä salibandyn pelaajille lippupallo sopii mainiosti sivulajiksi.

Tulevaisuus

Kovalla ja ahkeralla työnteolla sekä hyvällä joukkuehenkisellä tiimillä rakennetaan loistavaa jälkeä. Tulevaisuus määräytyy tämän tuloksesta. Apua ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan paljon. Tästä syystä aloitamme myös kartoittamaan sponsoreita, yhteistyökumppaneita ja -seuroja.

Yksi seuran kannalta merkittävä apu tulee myös uusien innokkaiden seuratoimijoiden ja apuvalmentajien kautta. Nämä ihmiset ovat juuri niitä, kenen työnjälki antaa voimaa yhteisölle ja  se vaikuttaa suuresti miltä seura tulee näyttämään ulospäin. Yksin on vaikea rakentaa, mutta porukalla työ kantaa hedelmää.

Tästä mahtavasta yhteistyöstä täällä Imatralla, jo seuratoiminnan uudelleen käynnistymisen lisäksi, on esimerkiksi Spring Bowl-tapahtuman järjestäminen.

Spring Bowl on keväisin järjestettävä turnaus, joka on tarjosi kuluvana vuonna jenkkifutiksen 2- ja 3-divarijoukkueille mahdollisuuden mitata pelikuntoaan juuri ennen sarjakausien alkua. Tänä vuonna joukkueita oli mukana Lappeenrannan Rajaritarit, joka oli myös vahvasti mukana turnauksen järjestelyissä, Hämeenlinna Huskies ja Mikkeli Bouncers. Sanottakoon vielä, että joukkueille turnaus antoi varmasti avaimia menestykseen, koska Hämeenlinna voitti 2.divarin ja Mikkeli vastaavasti 3.divarin menneen kesän päätteeksi.

Hämeenlinna Huskies Spring Bowlin jälkeen Imatralla huhtikuussa 2014

Hämeenlinna Huskies Spring Bowlin jälkeen Imatralla huhtikuussa 2014

Ensi vuonna turnauksesta on tavoitteena tehdä isompi. Henkilökohtaisesti toivon myös, että mukaan saadaan myös Flashin molempien uusien lippupallojoukkueiden näytösottelut, jossa joukkueet esiteltäisiin kotiyleisölle.

Lopuksi haluan kiittää Flashin johtokuntaa ja seura-aktiiveita. Erityiskiitoksen esitän seuraaville hienoille ihmisille, Tea Usvasuo, Tomi Kokkonen, Sami Käkränen, Pentti Kuisma, Tuomo Raikaslehto, Mikko Kirjonen, Sakari Pusenius ja Erkki Torikka. Ilman teitä ja tarjoamaanne työpanosta, seuratoiminta ei olisi uudelleen käynnistynyt. Eikä tätä tekstiä olisi ehkä koskaan kirjoitettu. Kiitos!

Iloista syksyä kaikille

Terveisin Coach Visa Korhonen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s